Comisia mixtă de dialog privind sistemul penitenciar

Minuta şedinţă pregătitoare Comisia mixtă de dialog privind sistemul penitenciar
 - luni, 21 decembrie 2011 -
În data de 21 decembrie 2011 a avut loc la sediul Ministerului Justiţiei şedinţa pregătitoare a Comisiei mixte de dialog privind sistemul penitenciar. La şedinţă au participat:
- din partea Ministerului Justiţiei: domnul Petronel DOBRICĂ, consilier al ministrului şi domnul Leonard ANGHEL, manager public;
- din partea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor: domnul Gheorghe IFTINCA, Direcţia Managementul resurselor umane şi doamna Ioana ŞERBAN, Direcţia Economico-administrativă;
- din partea Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare: domnul Ştefan TEOROC, preşedinte şi doamna Mihaela NEACŞU, prim-vicepreşedinte.
- din partea Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor: domnul Sorin DUMITRAŞCU, preşedinte şi domnul Ionuţ MOGÎLDEA, vicepreşedinte;

Ordinea de zi a constituit-o discutarea solicitărilor organizaţiilor sindicale, respectiv:
1. salarizarea personalului din sistemul administraţiei penitenciare,
2. aplicarea acordului colectiv privind raporturile de serviciu ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare,
3. pontarea orelor efectuate cu ocazia alarmelor de exerciţiu şi, respectiv, pontarea zilelor libere,
4. desfăşurarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante,
5. transparenţa şi comunicarea în relaţia angajator-organizaţii sindicale,
în vederea pregătirii agendei pentru şedinţa Comisiei de dialog privind sistemul penitenciar, preconizată a avea loc în a doua partea a lunii ianuarie 2012.

În urma discuţiilor s-au convenit următoarele:
1. salarizarea personalului din sistemul administraţiei penitenciare
- în legătură cu pensiile persoanelor clasate din motive medicale, s-a convenit ca ANP (Direcţiile Economico-administrativ şi Managementul Resurselor umane) să transmită MJ (în atenţia Direcţiei Contencios şi Direcţiei Resurse Umane), până la sfârşitul zilei de 21 decembrie 2011, adresă de revenire la adresa cu nr. 100431/2011.
- cu privire la sporul de confidenţialitate, s-a convenit ca MJ să analizeze baza legală existentă în vederea emiterii unui OMJ prin care să se reglementeze situaţia acestui spor pentru anul 2011.
- legat de sporurile pentru condiţiile de muncă, s-a convenit constituirea unui grup de lucru ANP-organizaţii sindicale care să fie plasat în responsabilitatea unui director general adjunct şi care să aibă ca obiectiv elaborarea unui material comun privind problemele legate de salarizare; materialul elaborat va constitui bază de discuţie pentru şedinţa Comisiei mixte de dialog programată a avea loc în luna ianuarie 2012.
- cu privire la acordarea claselor salariale pentru viza CFP, s-a convenit ca Direcţia Managementul Resurselor umane din ANP să verifice de ce nu sunt prevăzute în deciziile de încadrare a salariaţilor care acordă viza CFP, clasele salariale corespunzătoare;
- în legătură cu proiectul de OMJ pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a anexei 7 din Legea 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, s-a convenit ca MJ să verifice stadiul acestui proiect.
- s-a ridicat necesitatea responsabilităţii monitorizării, de către angajator, a aplicării acordului colectiv privind raporturile de serviciu ale funcţionarilor publici cu statut special.
- în urma comunicării faptului că decizia privind reglementarea modului de pontare a orelor libere efectuate se află la conducerea ANP spre analiză şi semnare, s-a convenit ca MJ să verifice cauzele amânării luării unei decizii de către conducerea ANP.
4. desfăşurarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante
- începând cu luna ianuarie 2012 se va demara ocuparea posturilor vacante din sistemul administraţiei penitenciare, începând cu posturile de director general adjunct
5. transparenţa şi comunicarea în relaţia angajator-organizaţii sindicale
- s-a solicitat îmbunătăţirea modului de gestionare a relaţiei angajator – organizaţii sindicale
În afară de problemele sus menţionate, s-a solicitat intervenţia MJ pe lângă CSM sau Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei în vederea renunţării citării personalului din sistemul administraţiei penitenciare la adresele personale şi citarea acestora la adresa de serviciu.
De asemenea, s-a convenit ca organizaţiile sindicale să înainteze MJ şi ANP, în timp util, temele de discuţie pentru şedinţa Comisie mixte de dialog privind sistemul penitenciar, programată a avea loc în luna ianuarie 2011.

2 comentarii la “Comisia mixtă de dialog privind sistemul penitenciar

1. o intrebare care ne priveste, in special pe cei de la schimburi. legea parca spune ca atunci cand se lucreaza in zilele de sarbatori legale si in cele de repaus saptamanal ca se recupereaza cu timp liber platit sau cu plata acestor zile cu un spor de 100%..
    vrem sa stim si noi daca beneficiem de libere cei care am lucrat in special de :
    1 decembrie
    25-26 decembrie
    1-2 ianuarie

de ce noi cei din schimburi suntem tratati intodeauna ca niste slugi care trebuie sa muncim, cand altii petrec sau se bucura ca tot omul de wekeend sau de sarbatorile legale.
    in ce tara din europa asta se intampla sa se incalce in mod abuziv drepturile angajatilor? chiar nu mai sunt foruri legale si solutii sa rezolvam aceste abuzuri care se tot perpetueaza de la revolutie si pana in prezent.

Thumb up 0 Thumb down 0 (0)

2. la multi ani tuturor colegilor din sistem…

umilinta romanilor in tara asta a atins cote alarmante, treziti-va altfel ve-ti ramane fara case, vom fi slugile celor care acum conduc aceasta tara, a lor.
    nu mai acceptati pungile cu cadouri, o masura care va va spala demnitatea este sa le luati si sa le aruncati pe strada in fata lor, sa jucati cu picioarele pe ele asta ca sa vada si sa inteleaga ca nu se mai poate accepta asemenea unilinte.
    singura solutie pentru ca tara asta sa isi mai revina ( parere personala) este sa revina monarhia, tara noastra din cate am reusit sa citesc si sa ma documentez a avut o expansinue mare, respect si a contat enorm doar in perioada in care a fost conduca de majestatea sa CAROL…..

Thumb up 0 Thumb down 0 (0)