Pensii private – pilonul II

Stimaţi colegi prin intrarea în vigoare a Legii nr. 263/2010 la 01.01.2011 (legea privind sistemul unitar de pensii) şi personalul din sistemul de apărare (militari, poliţişti şi f.p.s.s. din sistemul penitenciar) a fost integrat în sistemul public de pensii. Astfel, la acest moment ne supunem aceleeaşi legislaţii referitoare la pensii.
Din acest motiv Legea nr. 411/2004, republicată, privind fondurile de pensii administrate privat a fost modificată şi completată cu Ordonanţa de urgenţă nr. 98/2011, astfel încât să se prevadă expres posibilitatea şi obligaţia personalului invocat anterior de a adera la un fond privat de pensii.
În sensul oferirii de explicaţii s-a redactat şi trimis în unităţi adresa ANP nr. 21103/2012 pe care este interesant să o lecturaţi.
Avem un termen de 7 luni începând cu 22.11.2011 de a adera, obligatoriu pentru cei până în 35 de ani şi facultativ pentru cei între 35 şi 45 de ani.
Fondul de pensii îl putem alege noi sau în caz contrar vom fi repartizaţi în mod aleatoriu către unul din cele aflate în evidenţa CSSPP.
Nu ne costă nimic în plus faţă de contribuţia care oricum se reţine, însă, este dreptul nostru să direcţionăm o parte din aceşti bani către o companie privată pe care o agreem.
Foarte important este de reţinut faptul că cei care am aderam anul trecut la un asemenea fond, anterior datei de 22.11.2011, nu vom fi acceptaţi deoarece nu exista legislaţia care să permită acest lucru. Drept urmare trebuie să repetăm procedura conform legislaţiei aprobare la 22.11.2011 (OUG 98/2011).
Pentru a facilita îndeplinirea acestei obligaţii ni se oferă posibilitatea să aflăm amănunte direct de la o persoană avizată în acest sens. Puteţi pune întrebări şi puteţi adera la un fond de pensii privat în perioada 26-29.03.2012 când în unitate va fi prezentă o doamnă reprezentant al unui broker.
Cred că putem scuti timpul de aşteptare pe care îl acordăm dacă mergem la o agenţie din oraş şi putem primi explicaţii mai detaliate şi direct de la o persoană avizată.
Decizia finală vă aparţine. Îndemnul este clar: Să alegem noi, altfel alege statul pentru noi.