Informare

Am primit prin e-mail și vă retransmitem o informare privind acțiunile SNLP la nivel central.

INFORMARE 18 iul 2012
Sedinte derulate in ultimele zile:

Norme pentru aplicarea Legii nr 284/2010
In intalniri succesive la nivel MJ si ANP se apreciaza ca nu sunt necesare norme decat pentru o mica parte dintre prevederile L 284 si se convine cel putin pe reglementarea prin OMJ a vizei CFP si a majorarii cu maxim 25 de clase a salariului de baza pentru salariatii implicati in proiecte. Proiectul a fost transmis in teritoriu anterior, a suferit mici rectficari de forma si a fost semnat inclusiv de sindicate. Urmeaza procedura de avizare/aprobare la nivel MJ.

Regulament comisie disciplina
Exista o lista de propuneri din unitati si se intentioneaza modificarea OMJ 2856/2004. A avut loc o prima sedinta in cadrul careia au fost dezbatute cateva aspecte de principiu si s-a stabilit ca ANP va centraliza si sintetiza propunerile din unitati intr-un material unic care va fi pus si la dispozitia sindicatelor pentru observatii. Ulterior se vor stabili urmatoarele intalniri.

Penitenciare-spital (spor TBC)
Se analizeaza in continuare optiunile de atenuare a efectelor problemelor bugetare care marcheaza activitatea acestor unitati, asupra drepturilor salariale ale personalului. Sunt prezentate variante diferite de solutionare a problemelor si se ia act de reactiile organizatiilor sindicale. SNLP a precizat ca privitor la sporul TBC, nu poate sa isi exprime acordul cu modificarea modului de acordare a sporului in forma aflata in faza terminala de proiect la nivel MJ. Prin urmare, cu ocazia Comisiei mixte din data de 11 iul 2012, SNLP a solicitat retragerea ordinului de la semnat (conform unor date obtinute de SNLP, acest ordin urma sa fie aprobat) si rediscutarea in grup de lucru.
Dl secretar gen adj Silviu Barbu a acceptat solicitarea noastra si proiectul a revenit la nivel ANP. Astazi sindicatele si-au exprimat din nou ingrijorarea cu privire la efectele pe care forma sustinuta de ANP/MJ (acordarea sporului doar pentru contact direct) le va produce asupra salariatilor (nu numai din punct de vedere social dar si al compensarii riscului) si a solicitat identificarea de solutii cel putin intermediare. S-a dezbatut pe subiect.

Vineri are loc o noua sedintala MJ pe aceasta tema. Pana atunci, in cadrul unui grup de lucru se vor adauga propuneri de prevederi noi, la solicitarea sindicatelor. SNLP a propus ANP sa accepte intalniri cu membrii de sindicat din spitalele Jilava si Tg Ocna pentru informare directa si preluarea situatiei reale. Totodata am solicitat o situatie privind gradul de indatorare al salariatilor din cele doua unitati si evolotia acestui indicator in cazul in care s-ar pierde sporul TBC/HIV-SIDA. Nu intentionam sa plasam toata argumentatia in planul social dar apreciem ca acest aspect este relevant.

Medicina muncii
SNLP a solicitat descentralizarea contractului si dupa mai multe intalniri succesive, astazi ANP a confirmat ca accepta varianta propusa de organizatia noastra din cconsiderente multiple. Se va stabili un caiet de sarcini unic si un plafon de fonduri proportionat pe unitati. Totodata s-a convenit asupra centralizarii partiale in cazul zonelor in care se gasesc mai multe unitati pe suprafata mica (Bucuresti, Craiova, etc). In cel mai scurt timp se vor instructa directorii de unitati si compartimentele de resort urmand pentru operativitate initierea procedurilor si ulterior a alocarii fondurilor.

Contract colectiv 2012-2013
Contractul actual este in vigoare pana la data de 1 sept 2012. Astazi a fost practic declansata procedura de renegociere a CCM si s-a stabilit ca pana la data de 13 august, ora 11,00, cand va avea loc urmatoarea intalnire la sediul ANP, ANP sa elaboreze un proiect de contract colectiv corelat cu legislatia in vigoare si cu Acordul colectiv. Pana la acea data si organizatiile sindicale isi vor face propriile propuneri.

Contravaloare echipament 2011
Solicitarea inaintata in acest sens de ANP la nivel MJ a primit avizul controlorului delegat si a fost transmisa mai departela MFPunde asteapta la acest moment alocarea de fonduri in functie de lichiditatile existente. In completarea demersului, noul director DEA ANP, dl Tuleasca, se va deplasa la sediul MFP pentru a sustine solicitarea.

In cursul zilei de astazi, SNLP a intrebat ANP daca a solicitat fondurile luand in calcul si majorarea de 8%. Raspunsul a fost negativ si se efectueaza verificari privind legalitatea si corectitudinea semnalarii SNLP. Opinia noastra este ca majorarea trebuia luata in calcul avand in vedere ca preturile la articole se calculeaza la data acordarii banilor conform OMJ 94/C/2009:

6. Restanţe, anticipaţii
ART. 25
(1) Prin drepturi de echipament restante se înţelege articolele de echipament nedistribuite în anul pentru care au fost solicitate prin cererea de echipament şi a căror valoare a fost reţinută din cota-parte anuală, precum şi sumele de bani neprimite în cadrul drepturilor cuvenite.
(2) Restanţele în echipament se asigură, cu prioritate, până la data de 30 iunie a anului următor.
(3) Restanţele în bani se pot acorda până la sfârşitul anului următor, dacă nu a fost posibilă acordarea echipamentului la termenul legal. Acordarea restanţelor sub formă bănească se face la solicitarea funcţionarilor publici, pe bază de cerere aprobată de directorul unităţii, ca urmare a deciziei directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
(4) Valoarea restanţelor se calculează în funcţie de preţurile folosite la calculul cotei-părţi anuale a drepturilor de echipament, la data acordării.
Daca punctul de vedere al SNLP se confirma din verificarile cadrului legal, se vor efectua demersuri pentru completarea sumei.

Stefan Teoroc
Presedinte SNLP