Consiliul Național S.N.L.P. – 26 martie 2013

În perioada 25-27.03.2013 a fost organizat Consiliul Național al S.N.L.P. în conformitate cu Statutul organizației, care prevede organizarea la interval de cel puțin 6 luni a unor ședințe de consiliu.
Consiliul Național, este organul de conducere al S.N.L.P. între Adunările Generale și are în componență membrii Biroului Executiv și președinții de filială.

La ședință, a fost prezent și directorul general al A.N.P. – dl. Marian Dobrică, la invitația președintelui S.N.L.P, care ne-a prezentat situația existentă în sistem și a răspuns unor întrebări adresate de participanți. Atitudinea dumnealui a fost apreciată ca una de colaborare, sinceră și deschisă.
Dintre aspectele expuse am reținut următoarele:
* Bugetul sistemului penitenciar este unul dezastruos, situația financiară fiind una urâtă, cheltuielile de personal fiind asigurate până în luna octombrie inclusiv, iar cele pe linie de cheltuieli materiale (bunuri și servicii) probabil până în mai-iunie. Din acest motiv s-a luat măsura renunțării la investiții în acest an și la achiziții importante (mijloace auto).
Se încearcă la nivelul sistemului, însă este nevoie de efortul tuturor, reducerea consumurilor și obținerea de venituri proprii superioare anului trecut. Problema bugetului este în acest an mult mai apăsătoare decât în anii precedenți – este un fapt recunoscut de toți cei implicați.
* Se discută și se analizează modificarea criteriilor privind scoaterea la muncă a p.p.l., astfel încât să se permită mărirea numărului de p.p.l. scos la muncă și implicit obținerea unor venituri mai mari.
* Conducerea A.N.P. nu agreează desfășurarea unor activități în beneficiul f.p.s.s. în interiorul unităților (spălătorii, service auto, etc.) deoarece se consideră că veniturile ar fi prea mici în comparație cu eventualele probleme ce ar putea apărea.
* De asemenea având în vedere situația financiară a sistemului, se analizează posibilitatea modificării normelor de hrană pentru p.p.l. în ceea ce privește valoarea lor calorică.
* Propunerea A.N.P. privind audierea p.p.l. în cadrul unei comisii rogatorii sau prin video audiere a fost respinsă de C.S.M.
* În proiectul de lege privind modificarea Legii 293/2004 ce își urmează cursul spre dezbaterea în Parlament, este prevăzută modificarea sintagmei “funcționar public cu statut special” cu cea de “polițist de penitenciare” lucru care ar putea să ne situeze în ochii opiniei publice cu adevărat în interiorul sectorului de apărare, siguranță națională și ordine public acolo unde de fapt și de drept ne aflăm.
* Directorul general a comunicat foarte clar, că nu a dispus niciun moment închiderea popotelor din unități. Ne așteptăm la un punct de vedere din partea M.J., favorabil angajaților în sensul continuării activității popotelor cu cheltuielile de regie suportate de unitate.
* De asemenea  a dus la cunoștința celor prezenți, că nu a cerut blocarea deconturilor pentru ochelari și se încearcă rezolvarea situației, chiar dacă aceste deconturi apasă greu pe buget, ele reprezentând anul trecut cam o treime din decontul total de medicamente și proteze.
* În legătură cu întâlnirea săptămânală dintre director și lucrătorii aflați în timpul programului, care pot participa la o ședință de informare, a reliefat faptul că, această ședință are ca scop informarea personalului și nu doar a șefilor de structuri. Se așteaptă la o comunicare și transparență a deciziilor precum și a intențiilor de desfășurare a actului managerial pentru perioada următoare ședinței.
* Referitor la decontarea transportului, după modificarea legislației au apărut unele interpretări diferite dar și teama de a pune în aplicare foarte direct prevederile de teama următoarelor controale lucru care se răsfrânge asupra beneficiarilor. De aceea A.N.P. a solicitat punctul d evedere al M.F.P.
* La unul din cele mai importante subiecte discutate, echipamentul pentru 2012, directorul general a informat membrii Consiliului Național, că sumele sunt prevăzute pentru trimestrul 2 și 3 și nu consideră că este o problemă, acordarea compensației în bani a echipamentului restant, însă mai degrabă în trimestrul 3 în funcție de lichidități.
* Domnul Dobrică a mai confirmat zvonul că există unele tensiuni în sistem bazate pe unele situații solicitate de M.J. dar la acest moment sunt simple speculații și nu este cazul să le dăm o amploare mai mare decât o au. Pe linie sindicală am luat act de aceste tensiuni și din respect pentru o informare corectă și concretă a membrilor, ne rezervăm dreptul de a nu intra pentru moment în detalii. Vom fi pregătiți dacă este cazul să reacționăm, însă sperăm să nu fim nevoiți.

După plecarea directorului general discuțiile au continuat. S-a luat decizia înființării unei Case de Ajutor Reciproc la nivelul sistemului penitenciar cu membrii din cadrul S.N.L.P. Având în vedere că în Penitenciarul Giurgiu funcționează deja C.A.R., am considerat că este mai bine să discutăm detaliile la nivelul unității și apoi în funcție de interesul membrilor noștri să aderăm ca filială la organizația ce se va înființa.

S.N.L.P. prin maxima implicare a vicepreședintelui Adrian Neagoe a reușit să acceseze un proiect derulat cu fonduri europene. Managerul de proiect își dorește să fie primul dintr-o lungă serie de proiecte accesate. După cum ne spunea încă 3 proiecte sunt gata de depus, iar 5 idei sunt pregătite să devină și ele proiecte europene.

S.N.L.P. are în analiză câteva eventuale acțiuni în instanță și în funcție de șansele de câștig în instanță acestea vor fi puse pe rol (spor TBC –anulare OMJ, decontare chirie pentru beneficiarii locuințelor ANL, spor absolvenții de studii superioare după 2010, ore suplimentare, etc.)

La finalul ședinței a avut loc votul pentru desemnarea echipei SNLP Activ 2012, adică a câștigătorilor unor categorii ce derivă din activitatea sindicală. Filiala Giurgiu, a avut pentru al doilea an consecutiv 2 câștigători din cele 6 categorii și asta doar pentru că voi cei 300 de membrii ați făcut posibil acest lucru.

La secțiunea “Acțiune” subsemnatul a obținut premiul, iar Eugen Petcu în calitate de vicepreședinte a fost cel mai votat la secțiunea “Dedicare”.

Din anul 2010 de când există acest concurs în cadrul S.N.L.P. Filiala Giurgiu a obținut 5 premii din 18 lucru care ne onorează ca organizație și ne obligă pe cei care ghidăm acțiunile la nivel local, să fim mai buni și mai implicați în interesul vostru al celor pentru care ne desfășurăm activitatea sindicală.
În orice acțiune întreprindem încercăm să privim interesul majoritar al grupului și să ne apropiem de voi cât de mult putem de aceea am recurs la varianta chestionarului care în scurt timp se va finaliza cu informarea tuturor referitoare la rezultatul unui sondaj care până acum nu a mai avut loc în mișcarea sindicală din sistem. Apreciez mult apartenența voastră la S.N.L.P., vă mulțumesc pentru că datorită vouă suntem vizibili la nivelul S.N.L.P. în toată țara și dovadă stau voturile obținute nu de mine sau de Eugen, ci de voi, pentru că eu consider că succesul vi se datorează.

Atașat aveți și mesajul colegului nostru Eugen, care a ținut și el să vă mulțumească.

Un comentariu la “Consiliul Național S.N.L.P. – 26 martie 2013

1. DACA AVETI PROIECTUL DE MODIFICARE A LEGII 293, VARIANTA FINALA, ROG PUBLICATI. SAU UNDE O PUTEM VEDEA. MULTUMESC!

Thumb up 0 Thumb down 0 (0)