Despre salarii, pe viitor

Ca urmare a unui val de întrebări, nelămuriri și suspiciuni ne vedem în postura să dăm câteva explicații vis-a-vis de situația ce s-a creat în ultima perioadă referitoare la viitoarea salarizare a personalului angajat în sectorul bugetar.
Este foarte adevărat că miercurea trecută ANP a convocat o conferință online pentru a explica modul de completare a unor machete solicitate de Ministerul Finanțelor Publice prin intermediul Ministerului Justiției. Termenul de completare a fost unul foarte scurt fapt care a creat o problemă legată de stresul în care situația a fost redactată. Ulterior transmiterii în regim de mare urgență, așa cum s-a solicitat, personalul din cadrul serviciului financiar din fiecare unitate a sistemului penitenciar a avut un pic de timp să “analizeze” rezultatele și …ȘOC.
Prin aplicarea Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului din sectorul bugetar, pentru angajații sistemului apare o surpriză mare de tot: ofițerilor ar urma să le fi majorate salariile între 600 şi 2.000 lei net iar agenților scăzute cu până la 450 lei.
Nu cunoaștem situația din tot sectorul bugetar, nici măcar din toate unitățile sistemului, însă din macheta giurgiuveană cam asta pare să reiasă. SNLP – Filiala Giurgiu urma să solicite o lămurire clară cu ocazia primului consiliu de conducere dar pentru că personalul devine tot mai agitat am preferat această variantă de comunicare.

Faptul că salariile pot scădea prin aplicare Legii cadru se putea observa de acum 3 ani, însă, datorită faptului că a fost neaplicabilă, nu au fost probleme.
Pe surse aflăm că anvelopa salarială pe sistem penitenciar ar urma să crească cu circa 10-15% ??!! Este oare posibil așa ceva ?
Consider că onor Guvernul este interesat ca anvelopa per sistem bugetar să nu crescă. Ori putem considera că începând cu data de 01.01.2014 un ofițer din sistem ar beneficia de un salariu majorat cu 2.600 de lei ? Puțin probabil așa ceva.
Drept urmare, fără a fi foarte siguri de variantele ce urmează, credem că de la 01.01.2014 salarizarea s-ar putea face astfel:
* Legea 284/2010 cu prevedere clară că în cazul în care salariul ar scădea să fie plătit în continuare cel de la 31.12.2013 până când cel calculat conform legii cadru v-a ajunge la nivelul celui în plată;
* Legea 284/2010 modificată prin aducerea claselor/ coeficienţilor de ierarhizare la nivelul salariilor plătite la data de 31.12.2013;
* O altă lege de salarizare, nouă, care să prevadă salarii la nivelul celor plătite acum;
În oricare dintre aceste variante din păcate, nu cred că se va regăsii premiul anual, prima de vacanţă sau fondul de premiere. Pe acestea le-am pierdut acum câţiva ani datorită lipsei de reacţie şi cu greu le vom recupera.
Ministrul Muncii a declarat acum ceva timp că se lucrează la o lege de salarizare şi că momentan partenerii sociali nu au fost consultaţi. De asemenea premierul vorbea despre o lege nouă cu principii diferite faţă de cea actuală (neaplicabilă dealtfel) de aceea înclinăm să credem că simularea este doar un argument pentru elaborarea unei noi legi.
Personal cred că întâlnirea de la MJ din data de 19.09.2013 urmează să atingă acest subiect al salarizării în sensul rezulvării neînţelegerilor şi nemulţumirii personalului.

După discuţii şi discuţii între noi sau cu oricine altcineva întrebarea la care trebuie să ne răspundem este următoarea: dacă se preconizează foarte clar aplicarea legii în sensul scăderii salariilor, suntem capabili să ripostăm pentru păstrarea drepturilor noastre sau vom continua să discutăm unii despre alţii ??
În acest moment organizaţiile sindicale de la nivelul sistemului penitenciar monitorizează situaţia creată, încearcă intervenţii şi verifică permanent starea de spirit a membrilor.
Orice amănunt relevant va fi adus la cunoştinţa membrilor de sindicat pentru informare în cel mai scurt timp posibil.