Informare – Comitet de Filială 05.02.2014

Miercuri, 05.02.2014 a avut loc ședința Comitetului de Filială al S.N.L.P. – Filiala Giurgiu, la care au participat următorii: Cristina Nidelea, Lori Damian, Ionuț Păun, Marius Jujan, Cătălin Ghizdăreanu, Gelu Duță, Ion Constantin, Adrian Mincă, Valentin Bangu, Eugen Petcu, Cătălin Drăghici, Daniel Manea și subsemnatul.

Asta înseamnă 13 prezenți din cei 16 convocați în condițiile în care 2 au absentat motivat. Cei prezenți merită aprecierea noastră a tuturor pentru că au înțeles necesitatea întâlnirilor și probabil că văd sensul acestora.

Subiectele discutate au fost în principal cele stabilite pentru ordinea de zi însă, și alte probleme respectiv informări de care cei prezenți au luat cunoștință. Am încercat și reușim din ce în ce mai bine să devenim eficienți, să producem informarea tuturor membrilor și să avem reacții față de anumite decizii care nu sunt în interesul membrilor SNLP sau chiar a personalului unității.

• Informare – Membrii Comitetului de Filială au fost informați cu privire la relația actuală dintre SNLP și conducerea unității, mai concret directorul acesteia, în sensul că din data de 17.01.2014 nu mai există nicio comunicare verbală.

Această fractură în comunicare se datorează în totalitate reacției directorului, care urmare a unor acțiuni sindicale inițiate de conducerea Filialei Giurgiu a SNLP și a unor adrese scrise prin care solicitam lămuriri cu privire la implicarea unității în îmbunătățirea condițiilor de muncă respectiv informam că un membru SNLP este amenințat de un coleg, a ales să renunțe la colaborarea cu noi.

• Discuții privind mutările între plutoane sau pe posturi – s-au informat membrii comitetului cu privire la modul prin care personalul din cadrul sectorului operativ a fost repartizat pe plutoane și posturi ca urmare a unor recomandări medicale (condiționarea de a nu mai efectua tură de noapte, de a se evita condițiile meteo nefavorabile sau ortostatismul).

Urmează să solicităm explicații în scris pentru măsurile dispuse membrii SNLP arătându-se foarte nemulțumiți de faptul că altcineva din exteriorul sectorului operativ se implică în organizarea acestui sector.

• Presiunea exercitată asupra personalului prin sesizări ale comisiei de disciplină sau atenționări – în primele 2 săptămâni ale anului 2014 un număr de 11 agenți erau propozabili a se prezenta în fața comisiei de disciplină pentru anumite probleme în exercitarea atribuțiilor de serviciu. Urmare a intervenției sindicale la acel moment pentru 6 agenți s-a renunțat la sesizare, însă, din informațiile pe care le avem un număr de circa 12-13 colegi au fost atenționați în scris cu privire la efectuarea defetuoasă a serviciului. Din păcate se revine la celebra “atenționare” care nu reprezintă o sancțiune disciplinară însă crează o stare de stres professional și demotivează personalul.
    În continuare nu se ține cont de condițiile în care colegii noștrii își desfășoară activitatea: fără dublură pe secție, fără rezervă în foișor, cu personal insufficient în orice misiune operativă, etc (ne oprim aici pentru a nu crea problem suplimentare sistemului) dar se așteaptă greșeala și apare sancțiunea. Este un mod defectuos de manageriat al unei unități penitenciare în condițiile în care oamenii nu mai au nicio motivare.

SNLP nu acceptă acest mod de a pune presiune suplimentară pe personalul operativ și urmează să solicite anumite explicații conducerii unității.

• Informare privind decizia de verificare a navetiștilor – în opinia tuturor decizia prin care se constituie o comisie de verificare a realității datelor comunicate de navetiști excede cadrului legal. Obligarea f.p.s.s de a permite fotografierea bordului (kilometrajului) nu este prevăzută de Legea nr. 293/2004 și nici de HG 1398/2007 modificat și completat cu HG 1190/2012.

La începutul lunii martie cu ocazia solicitărilor de decont vom formula o reacție la măsura prin care o comisie este trimisă în parcare să fugă după mașini cu aparatul foto și registrul în brațe.

• Analizarea și stabilirea întâlnirii lunare cu conducerea unității

S-a stabilit ca pentru luna februarie să solicităm o întâlnire cu conducerea unității (director, director adjunct SDRP și șef serviciu regim) pe tema activităților agenților supraveghetori. Daniel Manea urmează să identifice 3-4 colegi supraveghetori care să participe la ședință. Cei interesați îl pot contacta.

• Informare privind procesele în derulare și oportunitatea deschiderii altora – s-a discutat pe tema proceselor în derulare (premiu anual pe 2010, spor studii superioare agenti). De asemenea s-a discutat despre solicitarea SNLP de acordare normei 12B pentru sectorul vizite, B.A., însoțire și centrală termică și despre situația creată pentru verificarea navetiștilor.

În funcție de răspunsul unității vom analiza oportunitatea introducerii unei acțiuni în instanță pentru solicitarea normei 12B și de asemenea în funcție de cum se vor aproba deconturile navetiștilor la începutul lunii martie.

• Situația donării a 2% din impozitul pe 2013 – s-a prezentat în ședință situația centralizată a celor care au donat către SNLP 2% din impozitul pe 2013 în număr de circa 230 de membrii.

Urmează că până la data finală de 14.02.2014 să contactăm ceilalți membri și ulterior să transmitem formularele către Administrațiile financiare corespunzătoare. Așa cum ați fost informați la finele anului cei care au donat vor fi stimulați financiar.

• Informare privind plata majorării sporurilor în 2014 – este vorba de plata sporurilor de vechime, fidelitate, avansările în grad respectiv avansare în funcție. Am luat cunoștință de faptul că bugetul pe salarizare este mai mic decât cel din anul precedent și pentru moment putem înțelege rațiunea de a se plătii majorările din 2014, ulterior, atâta timp cât dreptul se acordă în termenul prevăzut de legislație.
  • Diverse

Conform tradiției cu ocazia Zilei Femeii, în data de 07.03.2014 SNLP își cinstește colegele.

Oferta Cosmote a fost actualizată și îmbunătățită -  http://www.snlp.ro/stiri-si-noutati/articole-publicate/758-oferta-cosmote-romtelecom-2014-dedicata-snlp-publisind.html

Ofertele privind asigurările obligatorii de locuințe, RCA sau CASCO sunt permanent valabile. De asemenea oferta pentru membrii SNLP la spălătoria/ vopsitoria auto.

Oferta OTP Bank este una foarte avantajoasă și este negociată la nivel de Federație.

Urmează să solicităm conducerii unității explicații pentru modul în care persoane neautorizate au acces la informațiile medicale (avizul medical de medicina muncii).