Consiliul de Conducere – 12.03.2014

In data de 12.03.2014, in jurul orelor 13.00, a avut loc sedinta consiliului de conducere, in care s-au discutat următoarele subiecte:
Bilantul ANP
Probleme de rezolvat avand in vedere vizita CPT
Diverse
In urma bilantului ANP, s-a ajuns la concluzia mai  marilor sistemului ca Penitenciarul Giurgiu, a lasat stacheta jos, din aceasta cauza exista agresiuni din partea personalului  asupra detinutilor, lucru care nu va fi tolerat de ANP. Daca analizam situatiile punctual, cazurile nu sunt asa de grave, iar in situatiile respective nu este vorba de agresiune și s-au respectat procedurile prevazute de lege. Totusi acest penitenciar desi are o gramada de neajunsuri, financiare, materiale, umane, tot nu este inteles, si cumva a ajuns oaia neagra a sistemului. Insă, noi ca oameni, si ca lucratori trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta sa schimbam aceasta imagine nedreapta pe care o au sefii. ANP  mentioneaza ca perchezitiile se fac în mod neprofesionist, ca interventiile echipei operative speciale nu se fac intocmai cu prevederile legale, si ca trebuie sa fim reinstruiti pentru a intra in normal. Noi credem ca ar trebui sa ni se acorde mijloacele necesare pentru a ne face serviciul, si de abia atunci sa primim critici, daca nu respectam regulamentele in vigoare. Daca ar fi sa analizam efectuarea serviciului prin prisma regulamentului pentru siguranta locurilor de detinere, ne lipsesc o sumedenie de mijloace, pentru a ne efectua serviciul.
In cursul acestui an si-a anuntat vizita in Romania, Comitetul pentru prevenirea torturii (CPT) care va ajunge probabil si la Giurgiu, avand in vedere eticheta pe care ne-a pus-o ANP-ul. Drept pentru care este necesara o  colaborare intre toate compartimente in urmatoare perioada pentru ca penitenciarul sa iasa cu fruntea sus. Totodata, pentru prima oara  in istoria vizitelor sale, CPT se va interesa si de conditiile de munca ale personalului, un lucru bun si pentru noi.
O alta problema discutata a fost aceea ca, in cursul lunii aprilie se vor deplasa la sediul unității reprezentantii firmei care ne va confecționa uniforma, pentru a lua masurile exacte. Pentru cei care vor primi uniforma pana la 30.06.2014, se va plăti diferența pentru echipamentul de oraș, aferent anului de echipare 2013, iar cei care vor primi uniforma dupa 30.06.2014, acesta se va considera acordat în contul anului de echipare 2014. Cei care vor primi echipament urmează să încaseze doar contravaloarea echipamentului de oraș,  circa 900 lei, probabil dupa 30.06.2014, desi insistentele SNLP sunt in a se acorda aceste fonduri cu ocazia sarbatorilor Pascale. SNLP insista ca suma necesara echipamentului sa fie inclusa pe 2014.

Tot in cursul acestui an se vor demara si lucrarile la noua sectie de regim deschis si semideschis, din spatele pavilionului administrativ, pentru a se mari capacitatea de cazare a sistemului, inclusiv si a Penitenciarului Giurgiu, lucru nu prea incantator pentru noi, avand in vedere lipsa de personal, si faptul ca si asa, avem un numar foarte mare de detinuti. Sa speram ca prin aceasta ni se va da posibilitatea sa mai angajam personal, pentru ca astfel nu stim de unde vom avea personal și pentru sectia respectiva.

Probleme de sector operativ:
Planul de masuri privind introducerea obiectelor interzise, trebuie respectat in continuare intocmai, si nu trebuie aplicat superficial. Nu stim cata eficienta are acest plan, care nu pare a fi unul stralucit, dar daca există, ne tinem de el.
Pentru sefii de sectii s-a stabilit o întâlnire colectiva cu reprezentantii camerelor de detinere, in ultimele 3 zile lucratoare din luna, intocmirea unor procese verbale de audienta colectiva, cu semnaturi din partea detinutilor. Acest lucru ar putea fi eficient, in masura in care si celelalte compartimente si-ar da concursul in rezolvarea problemelor ridicate de detinuti. Domnul director a mentionat ca va acorda sprijinul necesar.
Gospodarii trebuie sa reabiliteze camerele cu probleme. Acest lucru va intampina unele greutati, pentru ca nu exista camera goale pentru relocarea detinutilor pe parcursul efectuarii lucrarilor.In acest demers trebuie sa isi dea concursul atat supraveghetorii cat si sefii de sectii.
S-au discutat si solicitările de schimbare din functie pentru agenti, in conformitate cu anuntul facut de biroul resurse umane:
-1 post agent secretariat arhiva – 1 singura inscriere
-3 posturi agent operativ principal 1 regim penitenciar/mai multe inscrieri/in functie de punctaj vor fi stabiliti cei care vor ocupa functiile
-1 post agent operativ principal 2 regim penitenciar/mai multe inscrieri/in functie de punctaj va fi stabilit cel care va ocupa functia
-2 posturi agent operativ evidenta/4 inscrieri
-1 post agent achizitii/2 inscrieri
Rezultatele finale vor fi publicate la avizierul unității vineri.

Au fost discutate si trei solicitari de mutare in cadrul altor penitenciare din sistem, toate trei au fost avizate negativ.

Problemele cu privire la sectorul operativ nu sunt inca rezolvate, vom vedea implicarea factorilor de conducere in remedierea acestora. De exemplu, la Consiliul de Conducere din februarie s-a discutat despre repararea vizetelor pe sectii sau achizitionarea de lacate cu o singura cheie, cu termen 05.03.2014. Termenul a fost depasit, iar problema stringenta pentru supraveghetori, a rămas nerezolvată.

Din cate cunoastem, undeva in luna mai se vor monta camere de luat vederi pe sectiile de detinere, speram sa fie un lucru bun, ajutator pentru cadre ci nu doar un mijloc de verificare al activității lor. Zilele acestea vor fi montate calculatoare in birourile supraveghetorilor pentru a facilita activitatea lor. Speram ca in functie de solicitarile pe care le-am facut sa se rezolve si altele pe viitor.

Marius FULGA – membru S.N.L.P. (invitat din partea S.N.L.P.)

După cum vedeți implicarea membrilor S.N.L.P. în activitățile sindicale crește de la o zi la alta, astfel s-a ajuns ca prezenta informare să fie realizată de un proaspăt membru al sindicatului nostru care are intenția de a sprijini efortul nostru ca membrii S.N.L.P. să își poată desfășura activitatea profesională în condiții decente și fără stres suplimentar.
Este de menționat că la ședința de consiliu de miercuri a participat și Marius JUJAN.