Comitet de Filială – 19.07.2017

Miercuri a avut loc ședința de comitet a filialei Giurgiu a S.N.L.P. Inițial ne-am dorit o întâlnire între membrii S.N.L.P. însă, în urma unor discuții privind starea de spirit a angajaților am modificat strategia și am invitat directorul unității – Marius Fulga și directorul adjunct (SDRP) – Constantin Ion tocmai pentru a răspunde întrebărilor și zvonurilor ce circulă prin unitate.
Este posibil ca o deficiență de comunicare interpersonală să creeze tot felul de discuții.
Timp de mai bine de o oră cei prezenți au fost informați cu privire la demersurile sindicale din ultima perioadă precum și cu privire la demersul ANP de a acorda sporul de studii superioare pentru agenții care îndeplinesc condițiile.
Ulterior a sosit momentul în care cei 12 membrii ai comitetului (sau doar membrii SNLP) care au răspuns prezent invitației lansate în urmă cu 2 zile au fost în postura de a adresa direct întrebările către cei 2 reprezentanți ai conducerii.
Întrebările au fost directe ca și răspunsurile:
* Conducerea unității nu folosește controalele pe timp de noapte pentru a vâna ci doar pentru a exercita controlul asupra structurilor. Nu sunt vizate persoane ci doar se încearcă reglarea modului de executare a serviciului în condițiile și cu personalul avut la dispoziție fără presiune suplimentară;
* Nu s-a dispus niciun moment ca personalul de la tură să recupereze orele suplimentare în zilele de sâmbătă și duminică ci în mod egal distribuit (pe cât posibil) în fiecare zi a săptămânii;
* S-a dispus o analiză privind modul de acordare a concediilor de odihnă și recuperărilor din primul semestru pentru a identifica dacă sunt probleme sau nu. Se încercă echilibrarea acordării acestor drepturi la repaus pentru personal.
* Nu există un plan/ intenție de “spargere” a turelor. La data finalizării cursului de către cei 19 colegi debutanți aceștia vor fi repartizați pe schimburi (cu un plus de personal pe tura/turele cu deficit) iar dacă va fi nevoie de 2-3 agenți în alte structuri acești vor fi identificați după ce oferta se va îndrepta către cei care execută tură de mulți ani.
* Percheziția lunară este dispusă prin decizia directorului general și nu se poate renunța la ea.
* Se va încerca, din nou, reorganizarea programului de plimbare pentru a evita problemele ce se pot isca între deținuți pe fondul aglomerării în unele locații la un anumit moment. Opinia conducerii este că nu se va găsi prea ușor o soluție având în vedere complexitatea activităților însă se așteaptă propuneri de la cei în cauză;
* S-a discutat despre efectele ce urmează a fi produse de legea nr. 169/2017 pentru modificarea Legii nr. 254/2013. Pe lângă scopul principal reducerea pedepselor pentru deținuții care au executat condamnarea în condiții improprii (conform legii) acesta mai produce un efect benefic pentru personalul din supraveghere – modifică art. 65 din Legea nr. 254/2013 și elimină obligația supravegherii vizuale a deținuților care beneficiază de dreptul la apel telefonic. Concret această modificare permite introducerea telefoanelor în camerele de deținere. În urma discuției pe care am avut-o luni 10.07.2017 cu directorul DSDRP, cms. șef Coțofană Răzvan acesta a înțeles motivarea solicitării noastre privind introducerea de urgență a telefoanelor și fără să-și asume un termen a estimat că în câteva luni problema va fi rezolvată. Acest aspect nu este la fel de presant pentru alte unități dar cum pentru noi reprezintă urgența nr. 1 vom apela la sprijinul BEx SNLP pentru a urgenta modificarea deciziei nr. 463/2017 care a creat un blocaj în privința asta.
* S-a mai discutat despre modul de acordare/ pontare a sporului HIV și de asemenea s-a argumentat de către ofițerii din conducere că se urmărește o acordare corectă și legală fără “tăieri” absurde sau nejustificate.

Considerăm că ședințele lunare și faptul că se oferă posibilitatea membrilor de a se adresa direct conducerii unității trebuie apreciate și folosite la maximul.
Vă așteptăm lunar să discutăm și să încercăm soluții de remediere a problemelor prin comunicare ci nu prin zvonistică. Este limpede că dacă nu ne expunem situațiile cu care ne confruntăm avem sanșe mai reduse de rezolvare.