Informare Consiliul de Conducere – 13.09.2017

Reluăm (și vom păstra un ritm potrivit) seria informărilor și prin acest canal de comunicare referindu-ne la ultima ședință a Consiliului de Conducere al unității.
S.N.L.P. Giurgiu a fost reprezentat de Florin Bealcu.

Informare:
* Posturi supuse procedurii de schimbare din funcție.
Procedura declanșată la 17.08.2017 a fost suspendată o scurtă perioadă până când solicitarea unui coleg dintr-un alt sector către operativ a fost avizată la nivelul ANP.
Solicitarea în cauză a fost aprobată de directorul unității alături de toate celelalte solicitări ce au fost depuse pentru cele 15 funcții publicate (7 tipuri de funcții de agent operativ diferite).
Drept urmare au intrat în procedură de departajare iar rezultatele vor fi postate, ca de obicei, la avizierul unității.
Reprezentantul SNLP a susținut argumentat solicitarea agentului de revenire în cadrul sectorului operativ.
* Analiză posturi disponibile pentru mutare din alte unități.
Urmare a discuțiilor din cadrul ședinței s-a stabilit ca unitatea noastră să publice pentru mutare un post de medic (medicină generală) și un post de ofițer (asistent social) – condiționat de răspunsul ANP. Pentru al doilea urmează să se solicite lămuriri de la DMRU-ANP având în vedere că este scos la concurs însă fără șanse de ocupare având în vedere iminenta lipsă a candidaților (diferite motive).
* Analiză oportunitate propuneri împuternicire.
Urmare a situației prezentate s-a hotărât formularea a două propuneri de împuternicire în funcții de conducere, astfel:
- Ghețu Liviu Octavian
- David Dumitru Claudiu
* Diverse
- Directorul unității a informat că sistemul “Mandown” este aproape de punerea în funcțiune. Au mai rămas în sarcina firmei doar câteva reglaje și se estimează ca în maximum 2 săptămâni să fie funcțional.
- De asemenea, am fost informați că un număr suficient de sonerii de panică vor fi montate la cabinetele din club urmând ca ulterior (în perioada imediat următoare) să se întâmple același lucru la cabinetele și spațiile din cadrul secțiilor de deținere în care lucrează, de regulă, colegele din sectorul reintegrare socială. Sigur că nu este suficient pentru protecția acestora însă, pentru moment este mai mult decât deloc iar unitatea cu fondurile proprii atât poate face.
- Camerele video destinate folosirii individuale vor fi repartizate agenților supraveghetori, după ce aceștia vor fi instruiți cu privire la folosirea lor. Se fac demersuri ca în scurt timp să fie achiziționate același tip de camere video și pentru supraveghetorii de la curțile de plimbare.
- Pentru achiziționarea de spray-uri lacrimogene există un impas la acest moment în sensul că lipsește fișa tehnică. Dispoziția directorului a fost să se rezolve urgent această problemă.
- Directorul adjunct (reintegrare socială) a solicitat sprijinul sectorului operativ pentru lucrătorii sectorului mai ales în cazurile delicate când colaborarea dintre supraveghetori și specialiștii acestui sector este esențială.
- Reprezentantul sectorului operativ (șef serviciu siguranță) a atras atenția cu privire la suprapunerea programelor pe secțiile de deținere și imposibilitatea agentului să facă față tuturor cerințelor în astfel de situații.
- Medicul șef a  apreciat sprijinul EOS și a propus ca aceștia să acorde același suport măcar 1-2 ori pe lună și pen secțiile cu regim închis.
- Reprezentantul SNLP, Florin Bealcu a adresat directorului unității o întrebare referitoare la motivele și obiectivele de control ale echipei care a ajung în data de 06.09.2017 în unitate, considerând că a fost o situație atipică și a părut mai degrabă o sesizare din partea personalului decât (ca de obicei) din partea deținuților. Directorul a răspuns informând membrii consiliului cu privire la obiectivele de control și răspunsurile oferite de conducerea unității.

Considerații și precizări S.N.L.P.:
A fost o ședință în care subiectele menționate nu au impus discuții foarte aprinse (cu o mică excepție).
Observăm că în ultima perioadă problemele cele mai serioase ale personalului sunt luate în seamă și apar și rezolvări (sistemul mandown, camere video, sonerii) atât cât are competență unitatea și în funcție de buget.
Este momentul că sistemul de pază și supraveghere video integrat să fie pe lista de investiții iar pentru acest lucru SNLP a cerut inclusiv și sprijinul parlamentarului care ne-a vizitat în 10.07.2017.
Constatăm că activitățile EOS sunt excedentare și chiar dacă au un anumit efect pozitiv trebuie să înțelegem că numărul de personal este insuficient la acest moment și ar trebui regândit cumva mecanismul și activitățile.
De asemenea, suprapunerea activităților pe secție trebuie analizată și stopată pentru că se vorbește de ani de zile de această problemă. La primul incident major ….se va rezolva dar propunem să nu ajungem până acolo.