Despre noi

Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP) a fost constituit în anul 2004 sub denumirea iniţială de Sindicatul Naţional al Lucrătorilor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor denumire modificată prin rezoluţia Adunării Generale din data de 27.01.2007 şi prin sentinţa civilă nr. 1753 din data de 07.03.2007 a Judecătoriei Sectorului 2 – Bucureşti. SNLP este organizaţie sindicală cu personalitate juridică dobândită în baza sentinţei nr. 10 din data de 14.10.2004 a Judecatoriei Sectorului 5 şi totalizează aproximativ 8.000 de membri.

Numărul mare de membri ai SNLP, care îşi desfăşoară activitatea atât în cadrul Ministerului Justiţiei, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor cât şi a majorităţii penitenciarelor, centrelor de reeducare sau spitalelor-penitenciar din România, a impus identificarea unei modalităţi optime de organizare, menită să asigure o bună comunicare între membrii din toate unităţile sau între aceştia şi biroul executiv. Astfel, s-au constituit grupele sindicale formate din membrii SNLP din fiecare unitate.

Noţiunea de grupă ca subdiviziune SNLP este clar definită în statutul organizaţiei, având un număr de minim cincisprezece membri la constituire, în prezent cele mai mari grupe SNLP totalizand aproximativ 500 de persoane în penitenciare ca Poarta Alba, Rahova, Gherla sau Jilava. Activitatea unei grupe sindicale este coordonata de liderul grupei secondat sau înlocuit, când este cazul, de vicelider. Ambele funcţii sunt eligibile, fiind desemnate prin vot de grupele sindicale. Atribuţiile acestora sunt detaliate în Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al SNLP. Liderii grupelor sindicale formează, împreună cu membrii Biroului executiv, Consiliul sindicatului – organ de conducere cu rol decizional şi deliberativ al organizaţiei.

Structura de sindicat national subliniaza importanta asocierii unui numar cat mai mare de salariati dintr-un anumit sector de activitate, intr-o organizatie sindicala care, inclusiv prin afiliere la structuri superioare interne si internationale, sa fie capabila sa promoveze si sa sustina actiuni ori sa identifice modalitati de lupta sindicala eficiente, pentru apararea drepturilor si promovarea intereselor profesionale, economice si sociale ale salariatilor.

SNLP este reprezentativ conform prevederilor Legii nr. 130, art. 18, al. 3, ca rezultat al afilierii la Federatia Sindicatelor din Administratia Publica PUBLISIND si Blocul National Sindical. Prin intermediul PUBLISIND, SNLP a negociat si semnat Contractul si Acordul colectiv la nivelul grupului de unitati al Administratiei Nationale a Penitenciarelor. Reprezentantii SNLP sunt membrii titulari in comisii de dialog social sau de elaborare a unor proiecte de acte normative (legea-cadru privind salarizarea, etc), constituite la nivelul Ministerului Justitiei si Ministerului Muncii Familiei si Protectiei Sociale.

Structura de sindicat national a permis SNLP sa fondeze impreuna cu alte 9 sindicate din diferite sectoare de activitate ale administratiei publice, Federatia Sindicatelor din Administratia Publica – PUBLISIND, afiliata la Blocul National Sindical cu ocazia Consiliului National de la Eforie Nord, din data de 13.06.2007. Astăzi PUBLISIND are 46 de sindicate cu un total de peste 28.000 de membri.

SNLP a semnat multiple parteneriate cu diferite firme din domeniul bancar, turism, telefonie mobila, medical si multe altele, oferind membrilor de sindicat discounturi substantiale accesibile prin prezentarea legitimatiei SNLP.