Afilieri

Afilieri naţionale:

Federatia Sindicatelor din Administratia Publica – PUBLISIND

Structura de sindicat national a permis Sindicatului National al Lucratorilor de Penitenciare – SNLP sa fondeze impreuna cu alte sindicate din diferite sectoare de activitate ale administratiei publice, Federatia Sindicatelor din Administratia Publica – PUBLISIND.
La adunarea constitutivă au participat 9 sindicate. Astăzi sunt 46 cu un total de 25.000 de membri.
De ce PUBLISIND? Pentru că era nevoie de o federație capabilă să reprezinte toate categoriile de salariați care îndeplinesc serviciul public. Chiar dacă legislația distinge între funcționari, în esență niciunul nu este mai presus de altul. Diferenţele privesc particularităţile muncii, însă asocierea sub culorile PUBLISIND garantează posibilitatea militarii în solidar pentru anumite drepturi generale sau specifice.

Blocul National Sindical – BNS

Blocul National Sindical este o organizatie sindicala confederativa ce reuneste pe baza liberului consimtamant organizatii sindicale de tip federativ.
BNS a luat fiinta in luna noiembrie 1991, cand reprezentantii a 13 federatii s-au reunit in Congres National si au decis sa-si uneasca eforturile, punand astfel bazele confederatiei.
Blocul National Sindical este una dintre cele mai active confederatii sindicale din Romania, in alcatuirea sa intrand 39 de federatii din cele mai importante ramuri ale economiei. De asemenea, BNS este reprezentat la nivel national prin cele 36 de filiale judetene.
Blocul National Sindical este membru al Consiliului Economic si Social si are reprezentanti in toate structurile tripartite la nivel national si local.

Afilieri internaţionale:

EUROFEDOP – Federatia Europeana a Personalului din Serviciile Publice (European Federation of Employees in the Public Services)

Infiintata la primul congres al Federatiei Internationale a Personalului din Serviciile Publice care a avut loc la Viena, Austria, in 1966, Eurofedop grupeaza uniuni sindicale crestine, precum si alte uniuni sindicale democratice din Europa.
Cei 52 de membrii sunt uniuni sindicale din domeniul serviciilor publice din urmatoarele tari: Austria, Albania, Belgia, Bulgaria, Elvetia, Republica Ceha, Germania, Danemarca, Spania, Franta, Ungaria, Croatia, Italia, Irlanda, Luxemburg, Lituania, Malta, Olanda, Portugalia, Romania, Slovacia, Marea Britanie.
Scopul principal al Eurofedop este sa promoveze cooperarea intre uniunile sindicale din serviciile publice pretutindeni in Europa si sa reprezinte interesele personalului din serviciile publice in fata Uniunii Europene. Pentru a realiza acest lucru, Eurofedop promoveaza dialogul social european pluralist si reprezentativ, indiferent daca este formal sau informal, in cadrul sectorului public.

OIM – Organizatia Internationala a Muncii (International Labour Organization – ILO)

Organizatia Internationala a Muncii (OIM) este agentia specializata a Natiunilor Unite care cauta sa promoveze justitia sociala si recunoasterea internationala a drepturilor omului si drepturilor muncii.
A fost fondata in 1919 si este singura mare creatie supravietuitoare a Tratatului de la Versailles care a dus la aparitia Ligii Natiunilor. Organizatia Internationala a Muncii a devenit prima agentie specializata a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) in 1946.
OIM formuleaza standardele internationale in domeniul muncii sub forma unor Conventii si Recomandari. Acestea stabilesc normele de baza ale dreptului muncii: libertatea asocierii, dreptul la organizare, negocierea colectiva, abolirea muncii fortate, egalitatea sanselor si tratamentului si alte standarde care reglementeaza intreg spectrul problemelor dreptului muncii.