Cum mă înscriu în sindicat

Potrivit legislaţiei în vigoare, Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare apără drepturile şi libertăţile salariaţilor care au statutul de mebru de sindicat.

Această condiţie este, practic, o condiţie “sine qua non” care elimină posibilitatea Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare de a interveni în apărarea drepturilor şi libertăţilor salariaţilor care nu au solicitat şi obţinut aprobarea de a deveni membri de sindicat.

Primul pas pe care trebuie sa-l faci în dobândirea calităţii de membru de sindicat este să verifici dacă Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP) are constituită filială sindicală în unitatea ta. Preşedintele filialei sindicale îţi poate da toate amănuntele legate de înscrierea în sindicat.

Un lucru absolut necesar este să citeşti Statutul Sindicatului şi Regulamentul de Organizare şi Funcţionare. Numai dupa ce eşti sigur că ai înţeles care sunt drepturile şi obligaţiile membrului de sindicat poţi să treci la pasul urmator.

Exprimarea dorinţei de a deveni membru de sindicat şi, implicit, de a respecta prevederile Statului Sindicatului şi a regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciar se face prin completarea Cererii de Aderare la sindicat.

Cererea de aderare la sindicat poate fi obţinută de la liderul filialei sindicale sau poate fi descărcată de aici. După completare, cererea de aderare la sindicat va fi înmânată liderului de grupă sindicală.

Prin completarea cererii de înscriere îţi dai acordul şi asupra reţinerii, pe statul de plată, a cotizaţiei de sindicat. Cuantumul cotizaţiei de sindicat este de 1% din salariul brut sau, dupa caz, din pensie.

Este bine să ştii că, potrivit legislaţiei fiscale în vigoare, cotizaţia de sindicat este considerată cheltuială deductibilă. Astfel, valoarea cotizaţiei de sindicat se scade din valoarea salariului brut supus impozitării. Practic, o parte din cotizaţia ta de sindicat este suportată de către Bugetul de Stat prin diminuarea corespunzătoare a impozitului pe salariu datorat. Cotizaţia de sindicat evidenţiată pe fluturaşul de salariu este cotizaţia brută, înainte ca aceasta să devină sumă deductibilă.

Statutul de membru de sindicat cu drepturi depline îl ai asigurat numai după aprobarea cererii în cadrul Biroului Executiv al Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare.

Un bun punct de pornire în activitatea sindicală ar trebui să fie şi consultarea celor 10 reguli de aur pe care trebuie să le respecte un bun sindicalist.

Desigur, nu este pierdere de timp nici consultarea legislaţiei specifice sistemului penitenciar, precum şi a legislaţiei care reglementează activitatea sindicală.

În apărarea drepturilor şi libertăţilor membrilor săi de sindicat, Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare face uz şi de legislaţia internaţională la care România a aderat prin ratificarea prevederilor acesteia.